banner 540 zomer

 
   
BOEKPRESENTATIE ALFRED BRONSWIJK
HET KRUIS

     

het kruisOp vrijdag 23 februari bent u van harte welkom bij de boekpresentatie van stadgenoot Alfred Bronswijk in de winkel. Dan verschijnt ‘Het kruis. Biografie van een symbool, kunst, traditie, geschiedenis’.

In ‘Het kruis’ neemt Alfred Bronswijk lezers mee op reis naar de oorsprong van het symbool van het kruis. Het kruis staat nu bekend als het centrale symbool in het christendom, maar dat is niet altijd zo geweest. Dit boek vertelt over de bewogen geschiedenis van het kruis op een ontdekkende manier. Niet alleen over de vele verschijningen in de kunst en de samenleving, maar ook over de theologische gedachten achter al die verschillende uitingen. Het kruis dook echter niet alleen op in een religieuze context, er waren ook politieke bedoelingen. Vaak werd het kruis als symbool misbruikt. Daarom gaat dit boek ook over godsdienstoorlogen en kolonisatie.

Drs. Alfred C. Bronswijk is theoloog en publicist en was werkzaam als buitenland-pastor, in het radiopastoraat, het onderwijs en de kerken. Naast pastorale boeken schreef hij geloofspoëzie, tal van liederen, eigentijdse gebeden en een boek over bijbelse feestteksten.

Alfred C. Bronswijk – ‘Het kruis’
Paperback, € 24,99


Datum: vrijdag 23 februari 2024 
Aanvang: 17.00 uur
Toegang vrij 

 

LEZING MICHEL DIJKSTRA – JAPANSE FILOSOFIE
 

omslagOp woensdag 6 maart kunt u komen luisteren naar een andere stadgenoot, Michel Dijkstra. Hij zal vertellen over zijn nieuwe boek ‘Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding’.

Shintō, boeddhisme en confucianisme

In Japanse filosofie staan drie grote premoderne denktradities en hun interactie centraal: shintō, boeddhisme en confucianisme. Shintō leert je om je met het leven te verbinden en je geborgen te voelen in het hier-en-nu. Het boeddhisme wijst juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen. 

Kokoro

Voor klassieke Japanse denkers zijn deze intellectuele tradities geen gescheiden werelden, maar vullen ze elkaar aan. De drie stromingen vormen één denkweg waarmee de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen. Moderne Japanse filosofen lezen westerse filosofen, maar gaan net zo graag vanuit hun eigen denken met ons in gesprek. Zo bieden ze de mogelijkheid om onze levensweg te laten inspireren door hun Weg, die ontspringt in het menselijke hart: kokoro.

Michel Dijkstra (1982) is docent en publicist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. In 2019 verscheen ‘In alle dingen heb ik rust gezocht’, in 2021 gevolgd door ‘Intimiteit en onthechting’. Eerder publiceerde hij onder andere ‘Zenboeddhisme’ (2010), ‘Inleiding taoïstische filosofie’ (redactie, 2015) en ‘Basisboek oosterse filosofie’ (2016).

Michel Dijkstra – ‘Japanse filosofie’
Paperback, € 29,90


Datum: woensdag 6 maart 2024 
Aanvang: 20.00 uur
Entree € 10,=  inclusief koffie/thee en pauzedrankje 


 

 

 
 

PAKJE KUNST - KUNSTENAARS OP EEN RIJ
IN SALON DE PRAAM
 

dijkstra

Sinds een kleine 6 jaar heeft Boekhandel Praamstra met Salon de Praam en Pakje Kunst Deventer een liefdevolle driehoeksverhouding.

In de maanden februari en maart uit dit zich in een gezamenlijke activiteit. Voor de kunstautomaat ontwerpen maar liefst 37 beeldend kunstenaars uit Deventer en directe omgeving een serie van 15 unieke kunstwerkjes, die onder de noemer ‘Kunstenaars op een Rij’ gepresenteerd wordt. 

In februari en maart kun je dan gericht een Pakje Kunst trekken van jouw favoriete kunstenaars uit één van de 8 rijen.Om de12 dagen verandert het aanbod dus het is de moeite waard om Pakje Kunst Deventer op Facebook en Instagram te volgen.

Tegelijkertijd exposeren alle deelnemers in Salon de Praam met een kunstwerk dat verwant is aan de miniatuurwerkjes in de automaat. Deze groepsexpositie blijft twee maand lang als geheel te bezichtigen. Het resultaat is een mooie wisselwerking tussen twee kunstinitiatieven in een boekhandel waar kunst altijd een graag geziene gast is.


 

BIJWONEN OPNAMES EUS’ BOEKENCLUBNa het daverende succes van voorgaande edities keert schrijver en presentator Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, terug met hét tv-programma over de liefde voor literatuur: Eus’ Boekenclub. Vanuit het Burgerweeshuis in Deventer zet Eus samen met spraakmakende gasten het boek én de lezer centraal. U kunt erbij zijn!

Eus ontvangt als altijd schrijvers, dichters, verzamelaars en burgemeesters. Samen met de leesclub bespreekt Eus de boeken van onder anderen de schrijvers Saskia Noort, Heleen van Royen, Tommy Wieringa en Carry Slee. Wat zijn de meningen over dit boek? Zijn de lezers omvergeblazen, of valt er ook wel een kritische noot?

De opnames van Eus' Boekenclub duren een uur, een drankje in het café is inbegrepen. De opnames zijn deze week van maandag tot en met donderdag, reageer dus snel via
deze link >>.

 

 

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra