LEZING MICHEL DIJKSTRA – JAPANSE FILOSOFIE

 

japanse filosofie michel dijkstra 265 Op woensdag 6 maart kunt u komen luisteren naar een andere stadgenoot, Michel Dijkstra. Hij zal vertellen over zijn nieuwe boek ‘Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding’.

Shintō, boeddhisme en confucianisme
In Japanse filosofie staan drie grote premoderne denktradities en hun interactie centraal: shintō, boeddhisme en confucianisme. Shintō leert je om je met het leven te verbinden en je geborgen te voelen in het hier-en-nu. Het boeddhisme wijst juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen. 

Kokoro
Voor klassieke Japanse denkers zijn deze intellectuele tradities geen gescheiden werelden, maar vullen ze elkaar aan. De drie stromingen vormen één denkweg waarmee de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen. Moderne Japanse filosofen lezen westerse filosofen, maar gaan net zo graag vanuit hun eigen denken met ons in gesprek. Zo bieden ze de mogelijkheid om onze levensweg te laten inspireren door hun Weg, die ontspringt in het menselijke hart: kokoro.

Michel Dijkstra (1982) is docent en publicist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek. In 2019 verscheen ‘In alle dingen heb ik rust gezocht’, in 2021 gevolgd door ‘Intimiteit en onthechting’. Eerder publiceerde hij onder andere ‘Zenboeddhisme’ (2010), ‘Inleiding taoïstische filosofie’ (redactie, 2015) en ‘Basisboek oosterse filosofie’ (2016).

Michel Dijkstra – ‘Japanse filosofie’
Paperback, € 29,90


Datum: woensdag 6 maart 2024 
Aanvang: 20.00 uur
Entree € 10,=  inclusief koffie/thee en pauzedrankje 

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

BEST VERKOCHTE THRILLER 2023
Het perfecte zusje
van Anna van den Breemer


perfecte zusje

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265


Salon de Praam

© 2024 Boekhandel Praamstra

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.

Meer info