banner 540 zomer

 
     
 
EEN AVOND MET MARJOLEINE DE VOS OP 3 JANUARI

      

de Vos

auteursfoto door Annaleen Louwes

 Marjoleine de Vos is schrijver, dichter, columnist en redacteur kunst bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken, en heeft een tweewekelijkse column op de opiniepagina. Wij zijn groot fan van haar poëzie, maar ook van haar andere werk, zoals het deeltje ‘Je keek te ver’ in de reeks over wandelen ‘Terloops’ van uitgeverij Van Oorschot. Dit alles en de verschijning van haar essay ‘En steeds is alles er’ in november van dit jaar, waren reden genoeg om haar bij ons in de winkel uit te nodigen voor een voordracht. Die zal plaatsvinden op woensdag 3 januari om 20.00 uur. Het belooft een mooie avond te worden.

 Over ‘En steeds is alles er’:
Een wonderlijke stilte. Dat is het eerste waarover Marjoleine de Vos zich verbaast als ze het levenloze lichaam ziet van een man van wie ze zielsveel heeft gehouden. Er is geen warmte meer in dat lichaam, geen beweging, geen geruis van ademhaling, geen hart dat nog klopt. Er is alleen nog een omhulsel, een voor eeuwig zwijgend ding, waar je, als je je gêne overwint, tegenaan kunt praten. Hoe laat een onpeilbaar verlies zich uitdrukken?

 Laverend tussen verzet en berusting, ongeloof en relativering tast De Vos haar gemis en herinneringen af. Ze leidt de lezer langs de woorden en beelden die denkers en dichters over de dood hebben opgetekend. ‘En steeds is alles er’ is een verstild en intiem essay over het zoeken naar taal voor het onzegbare.

Marjoleine de Vos - ‘En steeds is alles er’
Paperback, € 15,=

Datum: woensdag 3 januari 2024 
Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Entree € 10,00

 

BART THIJS IN SALON DE PRAAM

 

lichaam van god 265Lichaam van God
Een kind ons geboren, een zoon ons gegeven.

 In deze tijd van Advent en Kerstmis presenteert Salon De Praam het werk van de Deventer kunstenaar Bart Thijs. Kerstmis is het feest van de Incarnatie, de menswording van God. Hij komt naast ons staan, zijn lichaam lijkt op dat van ieder van ons. Incarnaat is ook een schilderkunstige term. Daarmee wordt bedoeld de klassieke receptuur om vlees te suggereren in verf. Wit over tinten roze, over oker en bruin, over grijzig groen (verdaccio). Steeds lichter. Geschilderd naar het licht.

Ja, Bart Thijs schildert soms mensfiguren en hij bouwt aandachtig aan huiden van verf. Toch is dat niet waar de titel van de expositie ‘Lichaam van God’ op doelt. Het terugkerend motief in deze tentoonstelling is de Aarde, de grond waarop alles zich afspeelt.   Lees verder >>

 
 
 

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra