banner 540

 
 

 

DEVENTER LITERAIR:
LEZING JOHAN REIJMERINK OVER CEES NOOTEBOOM

 


Op zondagmorgen 4 juni van 11.00 - 12.30 uur bent u van harte welkom bij Boekhandel Praamstra voor een bijzondere lezing in het jaarprogramma van Deventer Literair.

Johan Reijmerink, lid van Deventer Literair, heeft onderzoek gedaan naar de poëzie van Cees Nooteboom en schreef daar het boek: "Met het oog op het eeuwige" over, dat in april van dit jaar is verschenen.

Omdat Cees Nooteboom op 31 juli negentig jaar wordt, willen we graag aandacht besteden aan deze schrijver en dichter. Het oeuvre van Nooteboom wordt als een groot organisme gezien, waarin elk onderdeel met alle andere verbonden is. Zijn gedichten zijn verbonden met zijn romans, die weer verbonden zijn met antieke verhalen.

‘Wie katholiek geboren is, komt er kennelijk nooit meer vanaf’, aldus Piet Gerbrandy. In zijn jonge jaren heeft de dichter Cees Nooteboom aan de seminaria van Venray en Eindhoven een religieuze vorming ontvangen, maar hij heeft al vroeg in zijn volwassenheid het geloof in de geïnstitutionaliseerde godsdienst uit zich voelen wegvloeien. Wel heeft hij zijn affiniteit behouden met de rituelen van de rooms-katholieke traditie. Dat laat zich goed aflezen aan zijn verlangen naar intensieve ervaringen, om nog vóór de dood, hier in dit aardse leven, het vergankelijke en het eeuwige te laten versmelten.

Naar de poëzie van Nooteboom is niet eerder een uitgebreid onderzoek gedaan vanuit het perspectief van het metafysische en het mystieke. Dit boek, dat uitkomt in het jaar dat de dichter negentig wordt en waarin bovendien zijn verzamelde gedichten verschijnen, geeft inzicht in zijn veeleisende poëzie.

Johan Reijmerink is literatuuronderzoeker en poëzierecensent. Hij verdedigde aan de KU Leuven zijn onderzoek naar de invloed van het vertalen op de dichterlijke ontwikkeling van Bernlef onder de noemer De andere stem (2017).

Cees Nooteboom – ‘Zo worden jaren tijd. Gedichten 2022-1955’
Gebonden, € 49,95

Johan Reijmerink – 'Met het oog op het eeuwige’
Softcover, € 34,00


Lezing Johan Reijmerink
Datum: zondag 4 juni 2023 
Aanvang: 11.00 uur
Entree: vrij


Reageer snel, want de plaatsen zijn beperkt.
Als u erbij wilt zijn, stuur dan een mail naar: [email protected] 

 

 

 

 

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra