banner 540

 
     
   
PRESENTATIE ‘DE DRUKKERIJKLOK STOND STIL’


Net verschenen: De drukkerijklok stond stil. Oorlogsdagboek van drukkerijdirecteur Hendrik Veldwachter’.

Veldwachter was bijna veertig jaar lang eigenaar van Drukkerij Ovimex in Deventer. Het dagboek dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bijhield, is verrijkt met uitgebreide context in woord en beeld door Leo Enthoven. Op vrijdag 12 mei komt Leo Enthoven in de winkel vertellen over de totstandkoming van het boek.

Drukkerijbazen worstelden tijdens de Tweede Wereldoorlog met duivelse vraagstukken. Ze probeerden werknemers te behoeden voor deportatie naar Duitsland. Tegelijkertijd probeerden ze alles om te voorkomen dat de nazi’s hun kostbare machines roofden. 

Van 1926 tot 1963 was Hendrik Veldwachter directeur-eigenaar van Drukkerij Ovimex. Tijdens WO2 paaide hij nazi’s met het vervaardigen van drukwerk. Zo lukte het hem meerdere personeelsleden én zijn machinepark te behouden. In zijn borst klopte een warm, sociaal hart. Hij bekommerde zich om zijn gezin en om anderen. Tijdens de hongerwinter ritselde hij voedselpakketten. Met slimmigheidjes kreeg hij die op de juiste plekken. Hongertrekkers uit de Randstad voorzag hij van slaapplekken, eten en drinken.
 
Hoe hij het flikte zich staande te houden heeft hij opgetekend in zijn oorlogsdagboek, bijna tachtig jaar na de bevrijding teruggevonden op een zolder. Eerlijk, openhartig en recht voor z’n raap beschrijft hij hoe de wanhoop hem dreigde te verlammen. Zijn emoties ving hij in treffende beschrijvingen. 

Zijn oorlogsdagboek is het eerste en enige verslag van een drukkerijdirecteur die moest zien te overleven onder de gruwelijke naziknoet. 

Leo Enthoven – ‘De drukkerijklok stond stil. Oorlogsdagboek van drukkerijdirecteur Hendrik Veldwachter’
Paperback, € 24,50
Datum: vrijdag 12 mei 2023 
Aanvang: 17.00 uur
Entree vrij


 


 
LEBUINUSLEZING DOOR ROSITA STEENBEEK

Op 16 mei a.s. om 20 uur wordt in de Lebuinuskerk de jaarlijkse Lebuinuslezing verzorgd door Rosita Steenbeek, schrijfster. Zij is onder andere betrokken bij vluchtelingenvraagstukken.

De Lebuinuslezing wordt jaarlijks georganiseerd door de Vrienden van de Lebuinus. Vorig jaar sprak de Denker des Vaderlands, Paul van Tongeren, de lezing uit; dit jaar is het de beurt aan Rosita Steenbeek.

De lezing heeft als titel.

DE VLUCHTELINGEN EN WIJ

Hoe waken we over onze menselijkheid?
Rosita Steenbeek schreef meerdere boeken over dit onderwerp.
Het begon met haar essay over compassie waarin ze een persoonlijk verhaal mengt met het grote thema van de vluchtelingen. Daarop volgden de boeken Wie is mijn naaste? en Droomland Italië van Aleppo naar Turijn. Ook werkte ze mee aan de tv documentaireserie Viva l’Umanità! 

Ze verbleef in een vluchtelingenkamp in Libanon en reisde heel Italië door van Lampedusa naar Triëst. Ze zag hoe de houding ten opzichte van vluchtelingen en migranten is verhard, maar ook hoe hiertegen verzet rijst van gewone burgers, hulporganisaties en kerken.

Door vluchtelingen en hulpverleners een gezicht te geven brengt ze de problematiek dichterbij.Datum: dinsdag 16 mei 2023 
Aanvang: 20.00 uur
Entree € 10,00

   
POEZIEFESTVAL ‘DICHTERBIJ’  BIJ MIMIK

Warm aanbevolen: op zaterdag 24 juni vindt het poëziefestival DichterBij plaats bij MIMIK. 

Het programma bestaat dit jaar uit drie voorstellingen in de theaterzaal en een gratis doorlopend buitenprogramma op het terras. Zeker 20 talentvolle dichters (bekend en onbekend) dragen voor uit eigen werk.

Theaterprogramma:
1 | Dictieland/Cinepoems - snelle, interdisciplinaire voordachten afgewisseld met poëziefilms

2| Splinter Chabot interviewt dichters (o.a. Adriaan van Dis, Ester Naomi Perquin en Martin Rombouts)

3 | De Poezieboys geven met hun Poeziebar een Rock & Rollfeest


Buitenprogramma:
Vanaf 12:00 uur is er een doorlopend, gratis programma te zien op het terras van MIMIK gepresenteerd door Teddy Tops en Laurens van de Linde. Verschillende dichters dragen op verrassende plekken vanuit de hoogte voor uit eigen werk. 

De Stadsdichter van Deventer is traditiegetrouw ook aanwezig. Dit jaar is dat schrijfster Alied van der Meer.

Klik hier om kaarten te kopen >>

 

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra