banner 540 zomer

 
     
 
Het Boekenweekgeschenk, door Ilja Leonard Pfeijffer

 

header boekenweek 2022 540

Wordt ontevredenheid tevredenheid als je je erbij neerlegt?’ Carmen, een kinderloze vrouw van iets meer dan middelbare leeftijd, weet dat zo net nog niet. Ze besluit een sprong in het diepe van haar verleden te wagen. Niets wat haar daartoe dwingt. Ze is de welgestelde echtgenote van een ex-diplomaat, drinkt zonder wroeging haar middagsherry en is als literatuurliefhebster (‘ze voelt zich oud want ze houdt van lezen’) zeer actief in de plaatselijke openbare bibliotheek. Opspelende herinneringen aan haar eerste vakantie aan de Middellandse zee met haar ouders in Monterosso (Cinque Terre), waar ze onder water haar eerste zoen kreeg, brengen haar ertoe in haar eentje het vliegtuig naar Italië te nemen voor een korte voorjaarsvakantie. Antonio heette hij. Wie weet komt ze die na al die jaren nog eens tegen. Wat nog niemand weet – behalve de verteller van dit verhaal – is dat ze door onvoorziene omstandigheden veel langer in Monterosso zal moeten blijven dan de bedoeling was. Aan de impasse die dit veroorzaakt, komt een einde wanneer ze op een middag kennismaakt met een jongetje uit het dorp.


Monterosso mon amour is een verhaal over het belang van verhalen. En tegelijkertijd is het een ode aan de anonieme mensen die het literaire bedrijf draaiend houden, zoals boekhandelaren, bibliotheekmedewerkers en organisatoren van lezingen.

Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk bij besteding van vijftien euro aan Nederlandstalige boeken cadeau.

 

 boekenweek  auteurs 540

 

Het essay, door Marieke Lucas Rijneveld

 

Basisschool De Regenboog in Nieuwendijk is aan vervanging toe en moet gesloopt worden. Maar omdat er zich in het leegstaande pand een kolonie zeldzame vleermuizen heeft gevestigd, kan de sloop geen doorgang vinden. Marieke Lucas Rijneveld bezoekt de school om er afscheid te nemen en herinneringen op te halen.


De dierbaarste herinneringen aan het veilige ‘warmtefort’ gaan uit naar zijn ‘eerste liefde’, juf Christa uit groep 1. De geur van puntenslijpsel, magnesium in het gymlokaal, de schoolplaten van M.A. Koekkoek, ze roepen een beeld op van een gelukzalige schooltijd en grote liefde voor de juffen en meesters en hun belangrijke taak in het leven van iedereen.


In Het warmtefort neemt Marieke Lucas Rijneveld de lezer via hartverwarmende herinneringen mee naar de gelukzalige tijd van de basisschool waarin een belangrijke rol voor de juffen en meesters is weggelegd.


Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld is verkrijgbaar voor vijf euro.

 

 

 

 

Muzikaal-literaire lezing met Michel Krielaars, Henriette Schenk en Irina Antonova.

 

 

krielaars volgeboekt 540


09 april 2022
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Boekhandel Praamstra

 

Deze lezing is volgeboekt, er zijn helaas geen kaarten meer beschikbaar.


Cursiefjes in de Kroegcursiefjes 540

09 april 2022
Vijf schrijvers trekken langs vijf cafés in het centrum van Deventer. Kies jouw favoriete café, de schrijvers komen langs. Ieder half uur zie je een nieuwe schrijver of columnist.

De deelnemende cafés zijn De Hip (Brink 21), DAVO (Sluisstraat 6), Hotel in het huis van Deventer (Grote Kerkhof 5), Chez Antoinette (Roggestraat 12) en Hotel Finch (Keizerstraat 20)
Neem een biertje of wijntje en geniet!

Dit zijn de deelnemers:
Marjolijn van Heemstra, Joost Oomen, Henk van Straten, Barbara Stok en Lisa Weeda.

 

 Zie ook de Facebook pagina van de Deventer Boekenweek >>

 

09 april 2022

Aanvang: 14.30 uur

Locatie: De Hip, Chez Antoinette, DAVO, Hotel in het huis van Deventer, Hotel Finch

 

 

Deventer Boekenweek Pubquiz

 

12 april 2022
pubquizNiet meer weg te denken tijdens de Boekenweek: De Deventer Boekenquiz.
Klaar voor de Boekenweek Pubquiz op dinsdag 12 april om 20.00 uur?

Meld je nu aan via: [email protected]. Vorm een team met je buren, de mensen uit de leesclub, je klaverjasvrienden of collega’s en doe mee! Ieder team bestaat uit maximaal 4 mensen. (vol = vol)Je bent ook van harte welkom om te komen kijken, niet voorzeggen natuurlijk.

Jullie quizmasters zijn:
Wim den Blanken en Sigrid Schinkel


12 april 2022
aanvang: 20:00 uur
locatie: De Hip

 

 

 

Uitgelezen verhalen - Britse schrijver Michel Faber komt naar Mimik

 

 

Michel Faber 240De Britse schrijver Michel Faber is te gast in de 29e editie van Uitgelezen Verhalen op donderdag 14 april om 20.00 uur in theater MIMIK. Hij komt een eigen verhaal voorlezen en wordt geïnterviewd. Faber is geboren in Den Haag en draagt in het Nederlands voor. Naast hem vertolken twee acteurs een selectie uit de rijke bron van korte verhalen. Dat zijn actrice-dramadocente Kathenka Woudenberg en een studente van de ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Ter afwisseling kinkt er livemuziek van de ArtEZ Conservatoriumstudenten Hugo Filius op piano en Wies Knipping op gitaar.
 

Michel Faber (1960) werd wereldberoemd met zijn vuistdikke roman Lelieblank, scharlakenrood (The Crimson Petal and the White) uit 2002, over een prostituée in negentiende-eeuws Londen. Hij publiceerde drie verhalenbundels, twee novelles en nog vier romans. Hij is in april in Nederland voor een schrijversresidentie en komt graag naar Deventer voor deze voorstelling.

Aanvang: 20.00 uur
Locatie: MIMIK
Boekhandel Praamstra is aanwezig met boeken

 

 

Boekpresentatie Esther Smit

 

esther smit
540Zondag 10 april om 15.00 uur wordt de dichtbundel ‘Had ik maar een leeg CV dan konden ze er misschien wat mee’ van Esther Smit gepresenteerd bij boekhandel Praamstra.

Esther Smit is al bijna 30 jaar werkzaam als freelance tekstschrijver. Zij werkt voor reclamebureaus, magazines, overheid en bedrijfsleven. Daar naast is ze beeldend kunstenaar en heeft een atelier in de Panta Rhei aan de Van Hetenstraat 59 in Deventer. Ook als muzikant laat ze regelmatig van zich horen, o.a. als zangeres en muzikant in de Ierse folkband Pog mô Thoín. Kortom: een kleurrijke multi-tasker die Deventer nu weer verrast met een gedichtenbundel met gedichten én foto’s gemaakt in de mooie stad Deventer.

Aanvang: 15.00 uur
Locatie: Boekhandel Praamstra
U bent van harte welkom die middag.

Wel graag even aanmelden via e-mail info@boekhandelpraamstra of telefoon (0570-675925) of aanmeldknop

 

 

 

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra