banner 540 zomer

  Özcan Akyol interviewt Nico Dijkshoorn

Op 4 mei a.s. brengt Nico Dijkshoorn een bezoek aan Boekhandel Praamstra. Hij zal die middag worden geïnterviewd door Özcan Akyol over zijn meest recente boek ‘Ooit gelukkig’.
Nico Dijkshoorn is veel meer dan de huisdichter bij DWDD: hij is columnist, schrijver, dichter, theatermaker en muzikant. Hij schreef 4 romans en talloze columns en gedichten.
Dijkshoorns laatste boek ‘Ooit gelukkig’ is het vervolg op ‘Nooit ziek geweest’ uit 2012, waarin hij genadeloos met zijn vader afrekent. Het nieuwe boek moest een eerbetoon worden aan zijn moeder Nel, maar gaat uiteindelijk vooral over hemzelf en zijn gezondheid. Nico Dijkshoorn werd getroffen door twee tia’s. Hierdoor veranderde alles en kwam hij tot het besef dat hij misschien meer op zijn vader lijkt dan hij zou willen. Het resultaat is een openhartig boek waarin hij zich van zijn kwetsbare kant laat zien.

Özcan Akyol heeft al lang geleden gebroken met zijn vader. In zijn romans Eus en Turis beschrijft hij hoe het gedrag van deze tirannieke pater familias het gezinsleven beïnvloedde.
Alleen al daarom belooft het een boeiend vraaggesprek te worden tussen deze twee mediagenieke heren. Iedereen is welkom, de toegang is vrij.

Zaterdag 4 mei, aanvang 16.00, toegang vrij

dijkshoorn 265

  Rob Smolders, lezing over Sierk Schröder en de vriendschap met Paul van Dongen


omslag Nico 180
Naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Voorgoed voorbij bestaat niet. De  briefwisseling tussen Sierk Schröder en Paul van Dongen 1944-2000', spreekt auteur Rob Smolders over de vriendschap die ontstond tussen twee kunstenaars, leeftijdsverschil vijfenvijftig jaar, die allebei redenen hadden zichzelf als de laatste beoefenaren van hun vak te beschouwen. Schröder (1903-2002) was lange tijd de bekendste en meest gevraagde portretschilder van zijn tijd. Pas na zijn tachtigste werd hij opnieuw een voorbeeld en leermeester voor schilders van een jongere generatie zoals Paul van Dongen (geboren 1958). In hun briefwisseling bespraken zij de finesses van hun vak, hun voorbeelden in de kunstgeschiedenis, de waardering die zij ondervonden en ook de tegenwerking in een gepolariseerde, sterk tegen academisme en scholing gekante kunstwereld.

Rob Smolders vond in hun brieven aanleiding om de ontwikkelingen in de moderne kunst in een nieuw licht te bezien. De briefwisseling tussen Schröder en Van Dongen is een tijdsdocument dat afrekent met de merkwaardige opvatting dat kunst voort moet komen uit vrije expressie ent iedereen (en dus niemand) een kunstenaar is. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling van Sierk Schröder in de Bergkerk in Deventer (1 mei t/m 30 juni 2019).

Zondag 5 mei, 15.00 uur, toegang vrij, wel graag reserveren in de winkel, per telefoon 0570-675925, of via de website.

Rob Smolders, Voorgoed voorbij bestaat niet, uitgave van Spijk, Gebonden € 34,90.

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra