banner 540 zomer

Aan de vooravond van Tuinfeest en Boekenmarkt aandacht voor twee boeken over boeken en een elpee, het afscheidsproduct van Wibo Kosters de huidig stadsdichter die zaterdagavond zijn functie overdraagt aan een opvolger.

Deventer Boekenstad , 12 eeuwen schriftcultuur langs de IJssel 

 Deventer kent een rijke boekgeschiedenis, die zich uitstrekt  van de eerste geestelijken in de parochiekerken en de Proosdij tot de persen van Kluwer en Roto Smeets, van schrijvende zusters en broeders in de gemeenschappen van de Moderne Devotie tot de bouw van een nieuwe bibliotheek, van de eerste Deventer drukker Richard Paffraet tot de jaarlijkse Deventer boekenmarkt, en van de geleerde boeken van het Athenaeum Illustre tot de centsprenten van De Lange. Dit boek viert twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel. Het kwam vorig jaar uit bij de tentoonstelling over het onderwerp. Een prachtig geïllustreerd boek, met allure vormgegeven.

Deventer Boekenstad , 12 eeuwen schriftcultuur langs de IJssel, redactie Suzan Folkerts en Garrelt Verhoeven, gebonden € 29,95

 

De boekhandel van de wereld, Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen

Bevat het verhaal van de opkomst en het grote succes van het bloeiende zeventiende-eeuwse Nederlandse boekenbedrijf. In de zeventiende eeuw was Nederland het centrum van de boekenwereld. In het verhaal over de Gouden Eeuw wordt dit zelden verteld. Het was de tijd van de VOC, van Rembrandt en Vermeer, en alle aandacht is altijd uitgegaan naar de Hollandse schilderkunst. Maar per hoofd van de bevolking bezaten de inwoners van de Nederlandse republiek meer boeken dan in enig ander land in Europa. De mensen hier waren ongewoon goed geïnformeerd en politiek betrokken. Godsdiensttwisten, welvaart en politiek werden beïnvloed door wat er gelezen werd. De aard van dat godvruchtige, welvarende, twistzieke en genereuze volk werd in belangrijke mate bepaald door wat het las.

De boekhandel van de wereld, gebonden € 39,99

 

 

 Wegenkaart, Wibo Kosters

 Wegenkaart heet de elpee van (oud-)stadsdichter Wibo Kosters die hij op 3 augustus uitbrengt. "Om hoe het leven groeit, zich uitvouwt als een wegenkaart", aldus Kosters. Met het album neemt hij afscheid van zijn rol als stadsdichter. Daarvoor vroeg hij negen voornamelijk Deventerse muzikanten om samen negen stads- en andere gedichten op muziek te zetten. Undergrounduitgeverij Petrichor vroeg negen kunstenaars om zich voor de vormgeving te laten inspireren door de gedichten. Zo ontstond een veelzijdige plaat die schuurt en zingt, die ingetogen is en uitgelaten. Én die een staalkaart is van Deventers talent.

Wibo Kosters , Wegenkaart , elpee , te koop v.a. 4 augustus , € 20,00

 

 

  

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Optische verschijnselen in Nederland
Peter Paul Hattinga Verschure

Het verborgen leiderschap
van oudste dochters

Aike Borghuis

Charlotte Dematons 
Sinterklaas

Ilja Leonard Pfeiffer
Akibiades

 

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook
LEESTIP
Peter Matthiesen en Sylvain Tesson

Özcan Akyol
Afslag 23

Arnout van Cruyningen
De Hanze

Bruce Springsteen Compleet 265


Salon de Praam

© 2023 Boekhandel Praamstra