Leo Enthoven 'DE DRUKKERIJKLOK STOND STIL’drukkerijklokOorlogsdagboek van drukkerijdirecteur Hendrik Veldwachter’. Veldwachter was bijna veertig jaar lang eigenaar van Drukkerij Ovimex in Deventer. Het dagboek dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bijhield, is verrijkt met uitgebreide context in woord en beeld door Leo Enthoven. Op vrijdag 12 mei was Leo Enthoven in de winkel om te vertellen over de totstandkoming van het boek.

Drukkerijbazen worstelden tijdens de Tweede Wereldoorlog met duivelse vraagstukken. Ze probeerden werknemers te behoeden voor deportatie naar Duitsland. Tegelijkertijd probeerden ze alles om te voorkomen dat de nazi’s hun kostbare machines roofden.

Van 1926 tot 1963 was Hendrik Veldwachter directeur-eigenaar van Drukkerij Ovimex. Tijdens WO2 paaide hij nazi’s met het vervaardigen van drukwerk. Zo lukte het hem meerdere personeelsleden én zijn machinepark te behouden. In zijn borst klopte een warm, sociaal hart. Hij bekommerde zich om zijn gezin en om anderen. Tijdens de hongerwinter ritselde hij voedselpakketten. Met slimmigheidjes kreeg hij die op de juiste plekken. Hongertrekkers uit de Randstad voorzag hij van slaapplekken, eten en drinken.

veldwachterHoe hij het flikte zich staande te houden heeft hij opgetekend in zijn oorlogsdagboek, bijna tachtig jaar na de bevrijding teruggevonden op een zolder. Eerlijk, openhartig en recht voor z’n raap beschrijft hij hoe de wanhoop hem dreigde te verlammen. Zijn emoties ving hij in treffende beschrijvingen.

Zijn oorlogsdagboek is het eerste en enige verslag van een drukkerijdirecteur die moest zien te overleven onder de gruwelijke naziknoet.

 

Leo Enthoven – ‘De drukkerijklok stond stil. Oorlogsdagboek van drukkerijdirecteur Hendrik Veldwachter’
Paperback, € 24,50

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

Dromen over het bestaan
CARLYN WESTERINK

© 2024 Boekhandel Praamstra

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.

Meer info