jaap-nieuwenhuis-265.jpg

 Jaap Nieuwenhuis: recent werk

De aquarellen van Jaap Nieuwenhuis combineren zijn artistieke begaafdheid met zijn liefde voor “mooie spullen”, de kunstzinnig gemaakte gebruiksartikelen die hij al jaren verzamelt en koestert als oude vrienden. De aquarellen getuigen van zijn sterke relatie met deze bijzondere kunstnijverheidsobjecten, een relatie die alleen maar sterker wordt door de objecten steeds opnieuw te bestuderen en vast te leggen – te portretteren als het ware – met verf op papier. Het is een vorm van intimiteit die ook bewondering omvat. Nieuwenhuis prijst zich gelukkig met al dat moois te mogen leven en zodoende dagelijks te ervaren dat schoonheid de tijd overstijgt.

'Ik ben altijd geïnspireerd geweest door mijn eigen huis, door mijn eigen dingen. Ik heb altijd veel verzameld. Porselein. Stoelen. Ik ben gek op stoelen. Ik moet een soort verliefdheid hebben met een voorwerp om het te kunnen schilderen. Het gaat me om de sier ervan, om wat het uitstraalt. Dingen leven voor mij, ze hebben een verhaal. Dat geldt alleen voor mij natuurlijk; niet voor een ander, dat begrijp ik ook wel. Als je al iets hebt – een porseleinen vaas, een vitrinekastje… waarom zou je het dan willen schilderen, kun je je afvragen? Maar goed, ik geniet daar nu eenmaal van.'

Uit interview met Charlotte Mesman.

Jaap Nieuwenhuis (Deventer, 1927) kreeg zijn opleiding op de Academie Kunstoefening in Arnhem en de Rijksakademie in Amsterdam. Na zijn studietijd werkte hij als illustrator en ontwierp hij kostuums en decors voor de Nederlandse Opera en het Nationaal Ballet. Als docent modeltekenen was hij verbonden aan de Academie Minerva in Groningen en de Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen. In zijn vrije werk houdt hij zich voornamelijk bezig met de klassieke genres: stilleven, interieur en landschap. Ook maakt hij portretten in opdracht. Werk van Nieuwenhuis bevindt zich in het Rijksprentenkabinet in Amsterdam en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Anna van den Breemer
Het perfecte zusje

Gijs Wilbrink – De beesten
11 maart ’s avonds - zaterdag in de Boekenweek.

Erik Noorman
Vandaag was ik even onder water

Arnout van Cruyningen
De Hanze

DeHanze omslag 265

 

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook
LEESTIP - Juli Zeh

Peter ten Cate
‘Pub put ploert’

Bruce Springsteen - Compleet

Bruce Springsteen Compleet 265


Salon de Praam

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.