Lichaam van God

 

Uit en thuis 265

 


Lichaam van God

Een kind ons geboren, een zoon ons gegeven.
In deze tijd van Advent en Kerstmis presenteert Salon De Praam het werk van de Deventer kunstenaar Bart Thijs. Kerstmis is het feest van de Incarnatie, de menswording van God. Hij komt naast ons staan, zijn lichaam lijkt op dat van ieder van ons. Incarnaat is ook een schilderkunstige term. Daarmee wordt bedoeld de klassieke receptuur om vlees te suggereren in verf. Wit over tinten roze, over oker en bruin, over grijzig groen (verdaccio). Steeds lichter. Geschilderd naar het licht.

Ja, Bart Thijs schildert soms mensfiguren en hij bouwt aandachtig aan huiden van verf. Toch is dat niet waar de titel van de expositie 'Lichaam van God' op doelt. Het terugkerend motief in deze tentoon- stelling is de Aarde, de grond waarop alles zich afspeelt. Thijs laat geen horizon toe, geen vluchtpunt of vergezicht. En dus is er geen territorium te overzien, of een reis te plannen naar verder en meer. Tot de Aarde moeten wij ons verhouden. 'Ecce Homo' wordt 'Ecce Terra'. Zie de aarde, lees haar littekens, kijk wat ze met haar doen.

Bart Thijs is behalve kunstenaar ook theoloog. Tot zijn emeritaat was hij predikant van de Protestantse Gemeente Deventer (PKN). Hij publiceerde diverse boeken en artikelen, waaronder Beelden met een ziel. Deventer Cultuurhistorie (2011). Bewogen door zorgen over het klimaat en de natuur, gaat zijn belangstelling momenteel uit naar de ecotheologie, die zich richt op het nieuw overdenken van de relatie tussen God, de mens en de Aarde. Zij zijn niet elkaars tegenover, zij staan niet in elkaars dienst, maar zij zijn samen Een.

Op een boekentafel in deze expositie biedt Bart Thijs niet alleen inzage in bronnen die zijn kunstenaarschap voeden, maar ook boek- entips voor wie zelf op ontdekkingstocht wil gaan. De toestand van de wereld is zorgelijk, maar altijd en overal zijn er inspirerende ideeën te vinden, en de troostende schoonheid van de kunsten.

Met Kerstmis wordt gevierd dat het licht weer terugkomt.

Tekst: Nils van Beek

Voor meer informatie over het werk of bij interesse in de aankoop van een werk, mail naar: [email protected]

 

BEST VERKOCHTE BOEK IN 2023 - AFSLAG 23

 

Cusanus
Over de wetende onwetendheid

Atlas van negen Hanzesteden

negen hanzesteden 265

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook

 

Michel Dijkstra
Japanse Filosofie

Dijkstra

Tommy Wieringa - Nirwana

DeHanze omslag 265

MENSEN EN RUÏNES
THEO DE FEYTER

© 2024 Boekhandel Praamstra