A tribute to Marja Koenraad - 1961 - 2022

 

Poster Zwiers 220Beeldende Vorming in Tilburg en aan de Academie voor Beeldende Kunst in Enschede.

Haar werk kenmerkt zich door ritmische abstracte werken op papier geïnspireerd door abstracte ornamentiek, folkloristische en decoratieve ontwerpen, en door modernistisch textieldesign.

Kunstenaars van het Bauhaus in Dessau kwamen in de jaren 1930 in Nederland werken en inspireerden latere generaties Nederlandse textielontwerpers en -kunstenaars. Dit leidde ertoe dat de overheersende Art Nouveau patronen van de 19e eeuw werden verdrongen. Deze nieuwe ontwerptraditie heeft een rol gespeeld in de ontwikkeling van Koenraads vormgeving.

Koenraad is geïnspireerd door architectonische en kalligrafische ornamenten en decoraties uit verschillende culturen, zoals Indiase blokdrukken en mandala’s. Een andere textielinvloed is het multiculturele patroonontwerp van het Nederlandse textielbedrijf Vlisco, wiens was-printtechniek is afgeleid van de Indonesische Batik. Ook de ontwerpen van de Wiener Werkstätte, die op hun beurt weer ontleend zijn aan stromingen als Arts and Crafts en Art Nouveau, zijn een inspiratiebron.

Kenmerkend is de keuze van Koenraad voor veelal handgeschept rijstpapier, dat met zijn textuur doet denken aan textiel. Haar mix van invloeden levert unieke hedendaagse abstracte werken op die hun modernistische antecedenten oproepen.


Meer informatie?
Kijk op marjakoenraad.nl en op instagram.com/marjakoenraad/

 

BOEKPRESENTATIE
ROB SMOLDERS

Nieuw fotoboek van Michael Rhebergen

Judith Koelemeijer
‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’

Ode aan de flora van Deventer
Diverse auteurs

 

Social media

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook
LEESTIP - Juli Zeh

Peter ten Cate
‘Pub put ploert’

Nino Haratischwili
Het schaarse licht


Salon de Praam