Boeken bestelwijze

Via de Libris webshop knop kunt u boeken bestellen om af te halen in de winkel of te laten bezorgen.
U kunt ook ‘Direct bestellen’ gebruiken in de menubalk voor een bestelling of een vraag rechtstreeks aan ons >>.

Zie de stad - Deventer in tekeningen, door Peter Paul Hattinga Verschure
Ontmoeting met
Nino Haratischwili

Expositie tgv het KOP-festival van 25 januari
Deventer Boekenstad
Social media
Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook

Arnout van Cruyningen, De Hanze
de eerste Europese handelsmacht
Neletta van Heuven

Almar Otten
Marijke Groot - nieuwe bundel
Pakje Kunst officieel van start door Garrelt Verhoeven

Aan: College van B&W Deventer, fracties in de Raad, VVV, St. Deventer Binnenstads Management, Jan & Emmy Strik, de Stentor/Deventer Dagblad, Deventer Post, Deventer Nieuws.

Open brief over Dickens in Deventer, 19 december 2019

Na het Dickens-weekend hebben we weer in de Stentor kunnen lezen dat het bezoekersaantal ruim de 100.000 heeft overschreden en dat het voor Deventer een groot succes was. En terecht want het is een buitengewoon evenement dat een vaste plaats heeft verworven op de evenementenkalender.

Er is echter ook een schaduwzijde die winkels in de binnenstad treft. Want in het vaste patroon is inmiddels duidelijk dat bezoekers uit stad en regio de binnenstad mijden omdat ze niet met rijen en overgrote drukte geconfronteerd willen worden en daarom hun heil elders zoeken. Dat is nog aanvaardbaar wanneer Dickens zich afspeelt in het één na laatste weekend voor Kerst (het is geven en nemen in een dynamische binnenstad) maar dat wordt volstrekt onacceptabel als Dickens gepland wordt in het laatste weekend voor Kerstmis zoals voor 2020 is besloten.

Dit weekend is voor menige winkel in de binnenstad (in elk geval voor Praamstra) het drukste van het jaar met de hoogste omzet en Dickens leidt dan tot een omzetverlies van duizenden euro’s De organisatie is ongevoelig gebleken voor een nadrukkelijk verzoek om Dickens daarom nooit in dit weekend vlak voor Kerst te houden, maar tenminste één weekend daarvoor. Het argument daarvoor is dat die datum te ver voor Kerst zou liggen om de juiste sfeer op te roepen.

Wie wel eens in Duitsland een stad bezoekt weet dat daar al in november Kerstmarkten worden opgebouwd, dus dat argument snijdt geen hout. Zeker niet als die keuze zoveel schade oplevert voor de eigen winkels in de stad. De gemeente heeft als vergunningverlener in deze datum-kwestie de unieke mogelijkheid om de winkels in de binnenstad te steunen zonder dat het een cent kost. Nu diezelfde binnenstad blijvend te kampen heeft met leegstand omdat de online bestedingen al maar verder toenemen, zou dit een zwaarwegend argument moeten zijn om Dickens te verplichten tot een eerder weekend. En in de toekomst aan die verplichting vast te houden.

 Met vriendelijke groet,
Chrisjan van Marissing

Logo BP

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.