Vacature
administratief medewerker
Joke van Vliet
Wanneer de herten komen
Christine Otten
De ander bestaat niet...
Shortlist Libris Literatuurprijs

Social media

 

 Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook   Naar praamstraboeken op Facebook
Klik voor meer leestips

Giorgio Bassani
De tuin van de familie Finzi-Contini
Almar Otten
Het Alerdinck mysterie
BOEKPRESENTATIE
POSITIEF OUDER
Marja Koenraad in
Salon de Praam
 
 
 
 
 

banner 540 zomer

 
     
 
Nieuwe Dikke van Dale & mini-expositie

     

      

dikkevandale 265
Sinds deze week ligt de 16e editie van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal in de winkel!

Tot en met 19 april geldt een introductieprijs van € 179,00

 

Vanaf 20 april betaalt u € 209,00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Speciaal voor deze gelegenheid richtte Jos Paardekooper een etalage voor ons in, waar een deel van zijn bijzondere collectie nu te zien is. Ook schreef hij er een zogenaamde ‘dagpeins’ over.ExpoJosDikkevanDale 535

 

Dagpeins


Hoewel in de meeste boeken woorden staan, vormen woordenboeken toch een categorie apart. Nu ja, dat hoef ik u niet uit te leggen, ook als u geen fanatieke scrabbelaar bent of beoefenaar van het oergezellige woordenboekspel. Al is het, bij nader overpeinzen, eigenlijk een raar woord: ‘woordenboek’. Er schijnen mensen te bestaan die een nieuwe druk van een woordenboek kopen en de oude niet wegdoen. Ik ken er een die zelfs alle drukken van de Van Dale in zijn kast heeft staan, ook de minder dikke.

Waarom doet iemand dat? Misschien om te kijken of dickpic er al in staat (met of zonder illustratie). Of woke, booster of wappie. En of die modieuze beyoncévlieg er na één druk weer uit gevlogen is. Er wordt wel gefluisterd dat er door de redactie soms spookwoorden worden opgenomen; voor de grap, of om te controleren of concurrenten er niet mee op de loop gaan. Honduree schijnt zo’n woord te zijn. Bestaat eigenlijk niet, en tegelijk ook wél. Want het staat in Van Dale. En het is door ‘iemand’ bedacht. Net als al die andere woorden.

Dinsdag jl. mocht ik, geheel volgens planning, de nieuwste druk van de Dikke Van Dale in ontvangst nemen, tegen betaling wel te verstaan. Kopje koffie en plakje cake van de zaak, eerst handen wassen, en dan verlekkerd bladeren. Ja hoor: woke, booster, wappie staan er in. En ook dickpic (zonder illustratie.) Zelfs bilfie, wat ik niet kende. Schijnt een selfie van je eigen ontblote achterwerk te zijn, de tegenligger of -hanger dus van de dickpic. Je moet toch wát van je leven zien te maken als een ander het niet voor je doet.

In de redactionele verantwoording worden zowel de ‘Scrabblebond Nederland’ als het ‘Nederlandstalig Scrabbleverbond in Vlaanderen’ bedankt voor hun bijdragen. Dat zou wel eens de verklaring kunnen zijn waarom die beyoncévlieg is gehandhaafd. Lijkt me zowel als scrabblewoord alsook voor het nationaal dictee (bestaat dat nog?) geweldig favoriet. En wat dacht u dat het allereerste ‘woord’ in deze nieuwste druk is? Jawel: #. Werk aan de winkel dus voor de Scrabble-fabrikanten. O, trouwens: honduree (‘papiertje dat tussen voorverpakte plakjes ham, kaas e.d. wordt gelegd’) staat er niet meer in. Maar dat had ik moeten weten: het was al in 2005 geschrapt. De grap was er af.

Joseph Paardekooper

 

UITVERKOOP

 


De jaarlijkse uitverkoop is van start gegaan! Kom lekker struinen tussen ons diverse aanbod literatuur, poëzie, geschiedenis en wat al niet meer.


Alles voor de helft van de prijs!

uitverkoop

 

 

 

 

 

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.

Voor kantoor