Boeken bestelwijze

Via de bestel libris kunt u boeken bestellen om af te halen in de winkel of te laten bezorgen.
U kunt ook ‘Direct bestellen’ gebruiken in de menubalk voor een bestelling of een vraag rechtstreeks aan ons.

Kernenergie en de energietransitie

Debuutroman van Wibo Kosters, presentatie 25 mei

Nieuwe thriller Marcel Verreck

Zie de stad - Deventer in tekeningen, door Peter Paul Hattinga Verschure
 Docente Sabine Jeurnink van het Etty Hillesum Lyceum leest het jury-rapport voor aan de 7 genomineerden

 


Tess Schoemaker - Springlevend

In een kasteel, heel ver weg, aan de andere kant van de wereld, leefde eens een jongen die beweerde dat hij het allermooiste hart had van heel het kasteel. Overal waar hij kwam toonde hij het aan iedereen die het maar wou zien. Iedereen kon zeggen wat ze wilden, maar zijn hart was zo perfect als een hart kan zijn. De jongen voelde zich springlevend doordat zijn hart zo mooi en perfect was.

Op een dag had hij weer een grote groep mensen rondom zich verzameld. Ze stonden middenin het kleine dorp en iedereen bewonderde zijn hart. Iedereen was het met elkaar eens dat dit het perfecte hart was dat je maar kon hebben. Er was geen schrammetje of wondje te zien. Dit was het mooiste en beste hart dat ze ooit hadden gezien. De jongen was er erg trots op en pochte voluit over zijn mooie en perfecte hart.

Toen stapte een oude man uit de grote groep mensen naar voren en zei "Waarom is jouw hart niet zo mooi als dat mijn hart is?" De oude man liet zijn hart zien en iedereen keek ernaar. Het sloeg krachtig, maar over het hele hart zaten littekens en er waren plekken op het hart waar stukken uit waren gehaald en andere stukken in waren gezet. Het probleem was, deze stukken pasten niet mooi in de gaten maar hadden hoeken die niet precies pasten. Er waren plaatsen waar hele stukken uit zijn hart ontbraken. De mensen keken verbaasd. "Hoe kun je zeggen dat jouw hart het allermooiste is?" dachten ze.

Ook de jongen keek naar het hart van de oude man en zag hoe lelijk het hart eruit zag. Hij lachte. "Je maakt zeker een grapje," zei hij. "Vergelijk jouw hart eens met de mijne. Die van mij is perfect en die van jou is een puinhoop vol littekens, scheuren en gaten."

"Ja, je hebt gelijk," zei de oude man, "jouw hart ziet er perfect uit, maar ik zou niet met je willen ruilen." "Kijk" sprak hij, "elk litteken is van een persoon aan wie ik mijn liefde heb gegeven en mee heb gedeeld: ik scheur een stukje uit mijn hart en geef het aan die persoon. Vaak geven ze een stukje van hun hart aan mij terug om zo de lege plaats op te vullen."

“Maar de stukjes zijn niet allemaal precies hetzelfde. Ik heb gerafelde hoeken, dat ben ik met je eens, maar het herinnert me er aan dat we liefde met elkaar hebben gedeeld. Dat geeft vaak een goed gevoel, denken aan vroeger en de liefde. Soms geef ik een stukje van mijn hart weg aan iemand waarvan ik houd, maar heeft de ander me geen stukje van zijn hart teruggegeven. Dat zijn de gaten die leeg zijn, het geven van liefde is een risico en je kan er veel verdriet aan overhouden."

 “Ook al zijn die gaten in mijn hart pijnlijk, ze blijven open. Het herinnert me eraan dat ik ook liefde voor deze mensen heb en ik hoop dat ze op een dag zullen terugkeren en het gat zullen opvullen."

“Zo," zei hij "zie je nu wat echte schoonheid is?"

De jongen stond stil voor zich uit te kijken, tranen rolden over zijn wangen. Hij liep naar de oude man toe omdat de jongen inzag dat de man gelijk had. Hij greep in zijn perfecte hart, scheurde er een stuk uit en met trillende handen bood hij het stukje hart aan de oude man aan. De oude man nam zijn stukje hart aan en plaatste het in zijn eigen hart. Toen scheurde hij zelf een ander stuk uit zijn hart en gaf het aan de jongen die de wond van het hart op kon vullen.

Het paste niet perfect en er zaten wat hoeken en scheve stukken aan, maar de jongen keek naar zijn hart. Niet meer perfect en zo mooi, maar toch hield hij ervan als nooit tevoren. Het was nu mooier als dat het altijd is geweest, omdat de liefde van de oude man nu ook door zijn hart stroomde.
"Nu voel ik me pas springlevend," zei de jongen. Ze omhelsden elkaar en wandelden zij aan zij weg....

 

 

Salon de Praam exposeert
Paul van Dongen

Een avond van gevallen engelen


Pakje Kunst officieel van start door Garrelt Verhoeven

Social media

Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.