Boeken bestelwijze

Via de bestel libris kunt u boeken bestellen om af te halen in de winkel of te laten bezorgen.
U kunt ook ‘Direct bestellen’ gebruiken in de menubalk voor een bestelling of een vraag rechtstreeks aan ons.

Nieuwe thriller Marcel Verreck

Zie de stad - Deventer in tekeningen, door Peter Paul Hattinga Verschure
Salon de Praam exposeert Jojanneke Dekens en Almas Pieters

DEVENTER ALS HOOFDSTAD DEVENTER ALS HOOFDSTAD VAN OVERIJSSEL. Een kaart van Overijssel met een profiel van Deventer door Pieter van den Keere uit 1617.

Clemens omslag 250In 1617, tijdens het Twaalfjarig Bestand, publiceerde de Amsterdamse cartograaf Pieter van den Keere (ofwel Kaerius) een kaart van Overijssel en omliggende gebieden. Door het toevoegen van een profiel van (gezicht op) Deventer en door de toelichting op de achterzijde van de kaart presenteert Pieter Deventer als de hoofdstad van de provincie. Wetenschappelijk en artistiek vormt deze kaart geen hoogtepunt. Vanaf het midden van de 17de eeuw zouden nauwkeuriger en fraaiere kaarten van het gewest verschijnen. Maar juist het nog wat onbeholpen karakter maakt de kaart van Kaerius (de oudste van de provincie op atlasformaat) aantrekkelijk. De decoratieve versieringen die het kaartbeeld aanvullen dragen daar zeker aan bij. Deze uitgave beschrijft Kaerius’ kaart en plaatst deze in het bredere kader van de geschiedenis van Overijssel en de ontwikkeling van de cartografie. Bijzondere aandacht gaat uit naar Deventer. Er zijn veel illustraties opgenomen, ook van oudere kaarten die Kaerius heeft kunnen raadplegen en van latere kaarten die al dan niet op zijn werk teruggrijpen.

Dr. C.M. (Clemens) Hogenstijn, geboren in Deventer in 1948, promoveerde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen op een proefschrift over de Patriottenbeweging. Hij was stadshistoricus van zijn geboorteplaats en publiceerde veel over de geschiedenis van Overijssel en Deventer. Na zijn pensionering is hij hiermee voortgegaan en vormt historische cartografie voor hem een nieuw onderzoeks-gebied. Hogenstijn is bestuurslid van instellingen op cultureel, historisch en religieus gebied.

Uitgave ‘Deventer als hoofdstad van Overijssel’ , gebonden € 13,95.

Het boek bestellen kan hier >>

Lezing Noud de Vreeze

Paarden van Hitler


Pakje Kunst officieel van start door Garrelt Verhoeven

Social media

Naar praamstraboeken op Twitter   Naar praamstraboeken op Facebook

De website maakt gebruik van Google Analytics cookies. Er worden geen persoonsgegevens opgeslagen door Boekhandel Praamstra.